Eindejaars blog 2023

Een ‘leven lang leren’ is me jaren geleden eens geleerd. Sommige dingen heb ik inderdaad geleerd, maar andere dingen leer ik nooit. Zoals vorig jaar schrijven dat dat het beste jaar ooit was… Dat is de ‘goden verzoeken’ zeggen ze wel eens. Maar gewoon opschrijven natuurlijk, want dat zou geen enkele invloed moeten hebben op de omzet. Een beetje erbij in 2023 zou moeten kunnen toch? Nou je voelt hem al aankomen: dat is niet gelukt!

Maar desalniettemin hebben ‘we’ niets te klagen en ons uitstekend vermaakt. Ook hebben we naar aanleiding van december vorig jaar geen opdrachten meer aangenomen in de week voor kerst en ook niet tussen kerst en oud en nieuw. Planning is een dingetje, dat geldt blijkbaar voor onze clientèle en dus ook voor ons, maar we zijn nou eenmaal geen fotomachine die je makkelijk kan op- en afschalen. Toch nog iets geleerd dus!

We hebben mooie merken kunnen toevoegen aan ons portfolio. Je kunt dat zien op de homepage van deze nieuwe website, want al zijn de veranderingen subtiel, de site staat op een volledig nieuw platform en is klaar voor de toekomst.

En als we het toch over leren hebben: de techniek van fotografie heeft zich ook behoorlijk ontwikkeld in de afgelopen anderhalf jaar.

Nieuwe technieken in de fotografie

AI in Lightroom, Photoshop en Firefly

Tja, ook wij ontkomen er niet aan. Daar waar ik het in het genereren van text via ChatGPT ver onder de maat vind, moet ik zeggen dat een aantal nieuwe technieken in de fotografie toch wel erg handig zijn. Bij juist gebruik gaat de accuratesse zowel bij de opname als bij de nabewerking omhoog en kan het tijd besparen. En tijd besparen bij nabewerking is zéér welkom, want daar is eigenlijk geen einde aan, in tegenstelling tot de facturering van die tijd.

Adobe Lightroom

Het voordeel van Lightroom vond ik destijds dat het voor mij als donkere kamer gebruiker herkenbaar was met de termen die we gebruikten in de analoge fotografie. De ervaring opgedaan in de donkere kamer kwam zowaar van pas bij het gebruik van Lightroom (bij photoshop had ik daar moeite mee). Vanaf de eerste versie die ik gebruikte (2.0 geloof ik) heb ik altijd de Engelstalige versie gebruikt. Dat was veel makkelijker als je tutorials zocht. Daar waar je voorheen ‘dodging and burning’ (doordrukken en tegenhouden) deed met handgeknipte kartonnetjes (maskers noemen we die tegenwoordig), hadden we een ‘brush’ in Lightroom.

Falkirk Camera Club

Door de jaren heen kwamen er steeds een paar nieuwe functies bij. Sommige waren handig en sommige waren overbodig. Ook de integratie met Photoshop werd steeds beter. Al met al was ik redelijk bij de tijd en hoefde alleen maar zo nu en dan nieuwe dingen bij te leren.

Verbaast was ik dan ook toen ik een keer onaangekondigd een avond bijwoonde van de Falkirk Camera Club (op 20 oktober 2022), waar notabene mijn eigen ex-buurman een verhaal stond te houden over AI masks in Lightroom. Hij liet een video zien van Scott Kelby en ik was met stomheid geslagen! Ik had dat nog nooit gezien en dacht van mezelf dat ik altijd up-to-date was. Op mijn vraag wanneer dat geïntroduceerd was zei buurman Bob: ‘gisteren’ en dat vond hij wel mooi natuurlijk. Ik had een goed excuus, want ik zat de dagen ervoor meer achter het stuur en de camera dan achter m’n scherm.

Afijn inmiddels worden de maskertjes veel gebruikt. Als je ze subtiel gebruikt werken ze prima, want ze hebben natuurlijk dezelfde ‘auto mask’ als bij de brush en kan de overgang korrelig worden als de verschillen te groot zijn.

Zo zie je maar weer, daar waar de eerste lesjes geleerd werden bij Fotoclub Zwolle, houden ze me nu bij de tijd bij Fotoclub Falkirk, als dat geen Leven Lang Leren is?

Oh, en over fotoclubs gesproken: we hadden afgelopen november de Fotoclub Heino op bezoek in de studio. Het was een erg leuke avond en met blijvend resultaat, check onze pagina op: Trees for Life (scroll down a bit).

Adobe Photoshop

Daar waar ze in Lightroom bij ‘healing’ de ‘content aware’ hebbben toegevoegd aan de ‘heal’ en ‘clone stamp’, heeft Photoshop nu ‘generative fill’. Je kunt iets selecteren en dan vertellen aan Photoshop wat ermee te doen. Weghalen van storende elementen gaat na enig experimenteren prima. Dit dan met name, door niets te zeggen en het gewoon aan photoshop over te laten. Dit scheelt eindeloos ‘clone stampen’ en poetsen. Het enige waar rekening mee gehouden moet worden is dat de maximale resolutie van het AI gevulde gedeelte 1024 pixels is. Je kunt het dus alleen gebruiken voor relatief kleine reparaties of je moet het in gedeeltes doen (geleerd van Violina Jeliazkova).

Een storend blauw ding boven zijn trotse creatie tijdens de ‘ketting reactie’ in hangar 11 op evenementen terrein Vliegveld Twenthe.

Netjes selecteren, een paar clicks en ‘generative fill’ lost het vlot voor je op!

Adobe Firefly

Voor de marketeers onder jullie is het woord ‘Laggard’ vast geen onbekende term. Het is het tegenovergestelde van early adopter. Een Laggard is iemand die nu een gas CV ketel koopt of als je Brits bent: een oil fired Aga Cooker. Toen de digitale fotografie begon, was ik een Laggard. Ik moest er niets van hebben. Ik deed toen m’n scriptie bij Kodak en geloof het of niet, die waren daar leading in. Het heeft ze uiteindelijk de das omgedaan. Bij Fotoclub Zwolle werden analoog gepimpte foto’s, die naar mijn niet bescheiden mening, in de basis niet goed waren, gescanned en gepimpt met photoshop. Ook de resultaten die uit de eerste digitale camera’s kwamen (ik had ze wel hoor). vond ik bagger. Pas toen de eerste ‘betaalbare’ full frame digitale Canon spiegelreflex camera uit kwam, de 5D mark 1, werd ik enthousiast. Afijn best wel een Laggard dus 😀.

Misschien dat ik in die jaren toch wat geleerd heb als #forever39 jarige? Toen ik tijdens de corona de nieuwe studio op het industrie terrein in good old Heino, aan het schilderen was, schoot mij de term ‘anti-cyclisch investeren’ door mijn hoofd. Had ik hier wel goed aan gedaan? Ik had het verkocht aan mezelf dat er steeds minder professionele studio’s in de regio waren en dat bedrijven die het echt nodig hadden, dan mooi hier terecht konden en niet naar het westen hoefden. Een gat in de markt dus! Natuurlijk geen grondig marktonderzoek gedaan zoals ik op school geleerd had, want soms passen aannames beter. De radartjes waren echter wel goed aan het draaien. Ik moest aan een goede professionele zakelijke fotostudio in Zwolle denken die stopte. Hun portfolio liep achter vond ik, de website en socials ook. Als ik kritisch naar een aantal galleries op mijn eigen site keek, konden die ook wel wat opgefrist worden.

Ervaring en routine is handig voor het leveren van constante kwaliteit en het dealen met onverwachte situaties, maar je moet wel bij de tijd blijven natuurlijk. Dus ook maar een beetje aan het stoeien geweest met AI fotogeneratie en inderdaad, een kind kan de was doen. Inmiddels zie je veel overly faked photos verschijnen op de socials. Ik vind het best grappig om te zien, maar zie er geen gevaar in. De markt voor natuurgetrouwe fotografie blijft bestaan. Per slot van rekening vind nog steeds 86% van de consumenten de authenticiteit van een merk het belangrijkste bij het nemen van een aankoopbeslissing (bron: Zippia).

Afijn je snapt dat je op deze site geen AI generated photos zult zien, maar voor deze ene keer maak ik een uitzondering. Voor een LinkedIn post vond ik de standaard preview foto van de website van Trees for Life een beetje saai, dus ik dacht, huppakee, firefly dan maar:

AI generated image: “overview of tree planting and rewilding project at Glen Affric Scottish Highlands 62541”, using Adobe Firefly 2, beta (dit is de volledige file 2688 x 1536, 1.8mb).

AI en Copyright

AI en copyright staan op gespannen voet. Als ik het goed heb, is alleen bij Adobe Firefly een soort van geregeld dat je die beelden mag gebruiken voor zakelijk gebruik. Feit blijft dat AI fototools gebruik maken van foto’s die op het internet te vinden zijn. En er zijn inmiddels veel voorbeelden te vinden waarbij copyrights geschonden zijn. Op deze website worden inmiddels een aantal AI crawlers geblokt, maar ik wacht nog op custom coding om dit helemaal goed te regelen, uiteraard zonder de SEO aan te tasten😀.

Canon R6 mark II

De AI technieken blijven niet beperkt tot de nabewerking, al kun je er over twisten wat AI is en wat niet. In een van de nieuwste Canon camera’s heb je een verdere vervolmaking van het automatisch scherpstellen. Daar waar ik met de 5ds (nog steeds mijn hoofd camera) zorgvuldig de grootte van de autofocus sensor en de positie ervan van te voren moet kiezen, kun je de R6II bijvoorbeeld een oog laten volgen en dat werkt fenominaal! Zelfs het opnieuw kaderen van het beeld tijdens de opnames is mogelijk, hetgeen de vrijheid van beeldopbouw bij bewegend beeld aanzienlijk vergroot. De accuratesse van de autofocus is ook indrukwekkend te noemen.

Bedrijfsfotografie & portret, interieur, product- en eventfotografie

Twee weken geleden hadden we een leuke shoot in de studio, waarbij de stylist van het modellenbureau me vroeg welke soort fotografie ik nu het leukste vond. Het antwoord was: niet teveel van hetzelfde. Nou dat is dit jaar weer goed gelukt! Door zo’n eindejaars blogje als dit wordt dat weer extra duidelijk. Verschillende disciplines van de fotografie houdt me geïnteresserd, scherp en alert. Maar het mooiste van alles is natuurlijk de verscheidenheid van mensen die je ontmoet.

Dit jaar hebben we gefotografeerd van Copenhagen tot Southampton en zo’n beetje alles wat er tussen in ligt, met natuurlijk de studio in Heino als middelpunt.

Een willekeurige greep kun je hier onder zien:

 
 

Bedankt voor het vertrouwen het afgelopen jaar en prettige feestdagen gewenst!

Vincent Hartman

Vincent Hartman

Commercial Photographer, Digital Marketer, SEO

https://www.studiohig.com/
Vorige
Vorige

Actie foto’s voor de Handbal in Heino

Volgende
Volgende

In the Attic live music festival november 2023