Verbouwing Fotostudio

Vanaf het 3e kwartaal 2019 werken wij vanuit een prachtig pand op een industrie terrein tussen Raalte en Zwolle. Inmiddels mogen we dit nu met recht een fotostudio noemen want de rondwand is afgelopen week opgeleverd. Natuurlijk hebben we in onze bedrijfshal de afgelopen maanden wel foto’s gemaakt, met name portretten, maar de ruimte ademde toch niet de sfeer en de professionaliteit die we gewend waren en ook erg belangrijk vinden. De nieuwe rondwand stelt ons in staat om de compromisloze kwaliteit die onze clentèle zo waardeert, op een zo efficient mogelijke manier te leveren.

Fotostudio Raalte Heino Zwolle

Onze vorige studio in Heino was een comfortabele en prima toegerustte werkruimte, maar had toch ook zijn beperkingen. Beperkingen zijn er natuurlijk altijd en daar werk je dan zoveel mogelijk omheen. Het plafond rail systeem zoals we dat hadden zorgde ervoor dat we het vloeroppervlak zo efficient mogelijk konden gebruiken en de stroomvoorziening voor de studioflitsers kwam vanuit het plafond. Geen statieven die in de weg staan en geen kabels waar je over kan struikelen.

De afgelopen jaren hebben we ook met enige regelmaat gewerkt in een foto studio in Glasgow die aanzienlijk groter was dan we gewend waren. Met name de breedte was ideaal voor het fotograferen van de grotere producten zoals bijvoorbeeld meubels. Maar ook hier waren er beperkingen zoals de hoogte en vals licht van buiten. Allemaal op te lossen natuurlijk en dat deden we dan ook.

Bij het kijken naar een nieuwe bedrijfruimte in de wijde regio Raalte - Zwolle neem je natuurlijk die ervaringen mee in overweging. Met name de hoogte was in veel kleinere bedrijfsruimtes een probleem. Ook bereikbaarheid en woon - werk afstand speelt een rol en u voelt hem al aankomen, het perfecte compromis hebben we in Heino gevonden!

De rondwand

De afgelopen weken hebben het duo Theo Schrijver & Temmink Interieur & timmerwerken, hard gewerkt aan de realisatie van onze nieuwe rondwand. Voorbereidingen werden getroffen in hun werkplaats niet ver hier vandaan.

De rest van het bouwproces kunt u hier volgen:

Het was een genot om echte vakmensen aan het werk te zien en het resultaat mag er wezen! Nu had ik wel enig idee wat ik wilde op basis van mijn eerdere ervaring met de vorige wand en die in Glasgow, maar verder had ik geen enkel benul over het hoe en wat. Het oog voor detail en de aandacht voor duurzame kwaliteit van de beide heren komt dan goed van pas.

Overigens maken we wel vaker een timelapse van interieur projecten:

Waarom wit?

Nu is de wereld van de interieurbouw mij niet helemaal vreemd. Per slot van rekening is interieur- en vastgoedfotografie een belangrijke pijler onder ons bestaan, maar hoe nu zo’n wand gebouwd wordt en wat er allemaal bij komt kijken? Omgekeerd bleek de wereld van de fotografie voor deze interieurbouwers ook vreemd en toen Koen Temmink mij vroeg naar het gebruik van zo’n wand en of hij niet groen moest zijn, gaf het mij toch te denken of enige uitleg hier niet op zijn plaats zou zijn?

Een witte wand is ideaal in vele opzichten:

  • het geeft een neutrale achtergrond zodat de aandacht niet van het hoofdonderwerp wordt afgeleid;

  • omdat de wand in 3 dimensies rond loopt geeft het een oneindig effect, en ontstaan er alleen schaduwen als je daar als fotograaf voor kiest;

  • de rondwand dient als enorm reflectiescherm en zorgt daardoor voor een natuurlijke uitlichting van de zijkanten en onderkant van bijvoorbeeld een product;

  • de wand hoeft niet wit te zijn, want als de lichtintesiteit op het hoofdonderwerp groter is dan op de wand, dan wordt de wand dus grijs en dat kan in verschillende gradaties;

  • bovendien leent een witte wand zich uitstekend voor het projecteren of inflitsen van kleur.

We mogen dan wel digitaal werken, maar onder de puristen onder ons wordt een goede foto nog altijd ‘in-camera’ gemaakt!

Wat voorbeelden:

Editing room

De studio begint er zo langzamerhand op te lijken en we kunnen er aan het werk. Ook nu zijn er stopcontacten aan het plafond gemaakt ter voorbereiding van een railsysteem. Verder moet de ruimte nog gestoffeerd worden en voorzien van make-up en kap spiegel, omkleed ruimte, toilet beneden etc. etc. De ruimte boven was eigenlijk al nagenoeg klaar en we voelden ons daar direct thuis:

(Toch wel handig zo’n moderne telefoon…)

Het eerste kwartaal in 2020 is nog nooit zo goed geweest, maar toch maken we nu even pas op de plaats. Op het moment dat we dit schrijven is de wereld in de ban van het Coronavirus en ook hier beginnen de opdrachten op te drogen. Timing is nooit m’n beste kant geweest, maar zoals ze hier zo mooi zeggen: "achteraf ku’j een koe in de kont kieken"!

We hopen natuurlijk net als u, dat we er gezond doorheen komen en bereiden ons voor op een tijd ná deze crisis.

Wij zijn er klaar voor, als u dat bent!

Vincent Hartman

Vincent Hartman

Commercial Photographer, Digital Marketer, SEO

https://www.studiohig.com/
Vorige
Vorige

Op naar 2021!

Volgende
Volgende

In the Attic live music festival Heino 2019