Actie foto’s voor de Handbal in Heino

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: foto’s maken van de Handbal in Heino. Het idee is ontstaan tijdens een evenement bij de Voetbal in Heino, alweer meer dan een jaar geleden. De PR commissie vroeg mij om wat actiefoto’s te maken van de wedstrijden van HHZD Dames 1 en Dames 2. Wellicht dachten ze dat als ik met kunstlicht ‘s avonds bij de voetbal actiefoto’s kon maken, dat ik dat dan ook in de sporthal zou kunnen? Nou dat is inderaad best redelijk gelukt, maar de intensiteit en de kwaliteit van het licht in Sporthal Hoogerheyne laat veel te wensen over.

Het Fotograferen van Handbal

Ik ben geen sportfotograaf, en heb totaal geen ervaring met handbal, ook niet als toeschouwer. Natuurlijk vind ik het leuk om nieuwe takken van sport binnen de fotografie te ontdekken, want dat houd je scherp en vroeg of laat komt die ervaring van pas tijdens een commerciële shoot. Zo heb ik voor de lol, 30 jaar geleden wel eens een paar plaatjes gemaakt tijdens een training van de TT in Assen. Inderdaad, dat was nog in de analoge tijd. Jaren later kwam dat van pas toen ik Rob Popping fotografeerde voor een artikel in Hoezo Heino (zie gallery redactionele fotografie). Ook heb ik een keer Roy van der Burg gefotografeerd voor een artikel over jonge talentvolle sporters. Ik was toen volledig in control en nog was het bijzonder lastig om de actie te fotograferen met de bal in beeld.

Qua snelheid is Handbal wel een beetje te vergelijken met die 2 laatst genoemde sporten, qua voorspelbaarheid niet. De behendigheid en creativiteit van de spelers van HHZD is indrukwekkend en ze deden het niet eens om mij te plagen, maar om te winnen. Dat is Dames 1 overigens gelukt. Zij wonnen met 36 tegen 25 van HV Holten. Dames 2 verloor in de laatste minuut met 22 tegen 23 van CVO uit Schalkhaar. Wat mij ook opviel tijdens de nabewerking van de foto’s is dat de spelers behendig zijn het het vallen… ja ècht! Wellicht dat hier op getraind wordt of zo, want het lijkt er op een of andere manier op alsof ze al zwevend in de lucht ongeveer weten hoe ze neer willen komen.

De uitdaging van het fotograferen van Handbal is met name de combinatie snelheid, onvoorspelbaarheid (voor mij dan) en de afstand van de camera tov. het onderwerp. Als je wat verder van de actie af zit is de relatieve beweging tussen camera en actie kleiner, kun je de actie beter volgen en is schepstellen wat makkelijker. Bij handbal is alles dichter bij elkaar en de snelheid dus hoger.

Ik moest mezelf weer dwingen om met 2 ogen te kijken, één door de zoeker en de andere over de camera heen, zodat ik nog een beetje kon zien welke kant het opging. Verder ging het met 12 beelden per seconde zo snel dat ik alleen nog kon zien dat de actie binnen het frame plaatsvond, maar wat er precies gebeurde kon ik pas achteraf zien. Wat dat betreft had ik de shoot niet eens met mijn hoofdcamera, de 5Ds, kunnen doen maar de R6II bracht uitkomst, qua autofocus systeem, lichtgevoeligheid en dynamisch bereik.

Als je graag strakke foto’s maakt zonder al te veel afleidende objecten, dan heb je bij Handbal een uitdaging en zeker in deze sporthal. Bij de foto’s hieronder is het nog redelijk gelukt:

Sporthal HoogerHeyne

De laatste keer dat ik in een sporthal heb gefotografeerd was afgelopen oktober tijdens de bruidsreportage van Fera en Randy in de sporthal in Lierderholthuis. We maakten wat actiefoto’s van het bruidspaar die daar op de Volleybal zitten. Erg leuk en verfrissend in het trouwalbum! Het verschil met Sporthal Hoogerheyne is behoorlijk. Veel meer licht (ongeveer 2 stops) een wit plafond en strakke wanden met aanzienlijk minder afleidende objecten. Sporthal Hoogerheijne is in 1976 gebouwd en ik begreep dat er plannen zijn om het aan te pakken. Afijn, ik kom veel in de UK, dus ik ben wel wat gewend 😀. Een oplossing om de foto’s wat rustiger te maken is zwart-wit:

Al met al was het een enerverende ervaring en ik hoop dat de resultaten in de smaak vallen. Hieronder nog een preview en de overige foto’s kun je zien via de button daaronder.

 
 

👉Delen? Dan graag via het copy/pasten van de url (adresbalk) van deze blog, alleen dan blijft toegang tot de flickr foto’s in stand.
Wil je een foto delen op je eigen socialmedia kanaal dan wordt het taggen van @STUDIOVHF gewaardeerd, of nog liever: een linkje naar dit artikel, zodat men de rest ook kan zien.👈

Veel kijkplezier!

Vincent Hartman

Vincent Hartman

Commercial Photographer, Digital Marketer, SEO

https://www.studiohig.com/
Vorige
Vorige

Foto’s Paasvuur Heino 2024

Volgende
Volgende

Eindejaars blog 2023