STUDIOVHF

View Original

Eindejaarsblogje met orginele titel

Toch wel grappig dat je van jezelf denkt dat al dat kerst en oude-jaars gedoe je niets doet. Natuurlijk is een paar dagen vrij best leuk en bovenal is het een periode van genieten van een hapje en een drankje en ja daar zijn we dan wel weer gevoelig voor. Dus wellicht is het toch geen traditie die in stand gehouden wordt door de detailhandel en voorziet het wel degelijk in een behoefte.

Ook een traditie is het ‘eindejaarsblogje’. Ontstaan in 2015 met de titel 2015, EEN BIJZONDER FOTOGRAFISCH JAAR!. Nu zijn tradities er om doorbroken te worden, maar goed het is toch wel leuk om eventjes terug te blikken.

P.S: JE KUNT HET GENEUZEL OOK OVERSLAAN EN GEWOON PLAATJES KIJKEN…

De titel van zo’n eindejaarsblogje is wel weer iedere keer een uitdaging. Daar het in 2015 nog ‘bijzonder’ was, werdt het daarna ‘Zonder titel 2016’, en vorig jaar ‘Fotograaf Zwolle’. De druk lag dus hoog om dit jaar met een bijzondere titel te komen en wat eigenlijk een tijdelijke titel was in afwachting op meer inspriratie, is uiteindelijk gewoon de titel geworden. Aangezien ik mijn centjes toch niet verdien met schrijven, kom ik er wel mee weg dacht ik zo. Heb nog even overwogen om het ‘Niet zo’n bijzonder fotografisch jaar’ te noemen, omdat er naar mijn gevoel wat weinig variatie is geweest in de fotografische uitdagingen dit jaar, maar als ik dan even terug kijk in het beeld materiaal van 2018, valt dat eigenlijk nog wel mee.

Wat ik gemakshalve namelijk vergeet is, dat als je je specialiseerd in specifieke disciplines van de fotografie, dit je gemakkelijker afgaat. Dit in combinatie met een grotere tijdsbesteding aan webdesign, zoekmachine optimalisatie en digitale marketing, en derhalve beter inkomsten patroon, zorgt ervoor dat de druk afneemt. Het creëert ruimte en tijd om verder te kijken en te ontwikkelen. En ruimte dat hebben we hier in Schotland genoeg.

HET PRACHTIGE SCHOTSE LANDSCHAP

Voor een Nederlander, geboren en getogen in één van de dichtsbevolkte gebieden ter wereld is het hier het walhalla. In vergelijking met Schotland, is Nederland een vervuild, betonnen, geasfalteerd en vooral bemest land.

Schotland daarentegen zegent zich met een oppervlakte van bijna 2 keer de grootte van Nederland met een bevolking van ongeveer een derde en dan gaat het op milieu gebied al gauw een heel stuk beter. In Stirling zitten wij op een stuk grond dat maar 45KM breed is tussen de Noordzee en de Ierse zee. Afgezien van het feit dat het niet deint, voelt het alsof je permanent op zee zit.

Ik classificeer mezelf absoluut niet als een landschaps of natuurfotograaf (iets met geduld?), maar deze omgeving inspireert wel!

Exploring the countryside in our trustworthy 31 year old Land Rover 110

In tegenstelling tot Engeland, zijn er hier minder so-called ‘byways’, oftewel onverharde modderige wegen waar je wettelijk vrij mag rijden omdat het als ‘openbare weg’ gekwalificeerd staat. Desalniettemin zijn er toch nog wel mogelijkheden om een beetje dat avontuurlijke gevoel te krijgen. Het feit dat zowel de auto als ik er als een boer uitzien, helpt wel (even afgezien van dat linkse stuur dan).

Het feit dat je theoretisch op veel plekken kunt komen met zo’n auto betekend natuurlijk niet dat dat ook gewenst of legaal is (Land Rover Off-Road Club members signed up to the so called Green Code), dus de meest exotische plekken bereik je toch vooral ter voet . Zoals ons lokale ‘heuveltje’ Dumyat:

Een winter panorama: The Forth Valley from Dumyat.

Als je op bovenstaande panorama afbeelding klikt zie een een panorama ter grootte van 59.954 x 4.760 pixels op 300DPI en een bestands grootte van 1.6G, ongeveer net zo zwaar als de wandeling naar boven, zeg maar. Het geeft een prachtig uitzicht op de Forth Valley met helemaal links in het Oosten de Forth Bridges bij Edinburgh, in het midden de Whiskey opslag van Diageao in Menstie, de refinery van Ineos in Grangemouth en meer naar rechts het Wallace Monument, Stirling Castle en The Hartman residence.

Dumyat is onze lokale ‘walk in the park’ geworden. 10 minuten rijden van huis en afhankelijk van route en gesteldheid, ben je boven tussen de 35 en 60 minuten. Daar ben je in een geheel andere wereld en besef je hoe nietig het daar beneden allemaal is.

Gelukkig hebben we deze ervaring kunnen delen met een aantal vrienden uit Liederholthuis, Raalte en Heino.

Dumyat is de meest westerlijke summit van de Ochil Hills en inmiddels heeft bovengetekende al een behoorlijk deel van dit gebied te voet verkend. En voor mij is het een openbaring. I absolutely love it! De uitgestrekte natuur, de frisse lucht, de geur van de vegetatie, de close encounters met wildlife en de licht-schakeringen op de hellingen zijn fenominaal!

The Alva Glen

Zo nu en dan nemen we een camera mee naar boven. Soms met een specifiek doel zoals de winter panorama hierboven, soms is het een ‘just in case scenario’ en gewicht en bestands grootte begint dan een rol te spelen. De twee foto’s van de Alva Glen hierboven zijn gemaakt met de lichte en spiegel-loze Panasonic GH-4 met Olympus 12mm f2.0 lens (24mm omgerekend). Een lekker licht cameraatje met zeer acceptabele beeld kwaliteit, die ik normalieter gebruik voor time-lapse opnames.

Ook heb ik door schade en schande geleerd dat soms: ‘less is more’. Een panorama met frames van de 51MP Canon 5DS gaat al snel boven het maximale formaat van 65,535 pixels aan de lange zijde in Lightroom. Niet dat je daar voor gewaarshuwd wordt of zo, of dat de foutmelding een verklaring geeft, je krijgt gewoon een error en dan moet je het zelf maar uitzoeken. Anyway, via deze pagina kun je een link vinden voor meer informatie en hoe het op te lossen: DUMYAT IN WINTER. De bovenstaande panorama is om die reden gemaakt met de vintage 5D mark 1 met oude 70-200 f 2.8.

De panorama is gemaakt vanaf Ben Ledi en vanaf daar gezien is Dumyat (rechts in beeld) inderdaad een heuveltje.

Editing, editing, editing

Onze editing room in Heino was niet verkeerd en had een ‘prachtig’ uitzicht op de Groene Weide in Heino met zo nu en dan een echte Sallandse geur…

Het uitzicht hier is ook niet verkeerd ook al ‘mist’ het de geur:

De afwisseling in licht en weer vervelen nooit:

Iets ten oosten van ons bevindt zich de Carron Valley, tussen Fintry en Denny. Op loopafstand van de B&B in Fintry van de familie Metz uit Lierderholthuis, bevinden zich de Fintry Falls:

Deze foto is genomen met de 6 stops B+W Neutral Density filter met brandpunt 70mm, op F8 en ISO50, zodat een belichtingstijd van 3.2s in daglicht zorgt voor een mooie ‘milky flow’. De foto, in de winter genomen, is in Zwart-Wit sterker dan in kleur. De kleurenversie was me te bruin.

Deze foto van de Bracklinn Falls in Callander, Stirlingshire is genomen met F11 en iso 100 resulterend in een belichtingstijd van 10 seconden.

Hoe leuk landschaps fotografie dan ook is, de schoorsteen kan er niet van roken. Wel van productfotografie, interieurfotografie, zakelijke fotografie en portretfotografie.

PRODUCTFOTOGRAFIE

Voor de tweede keer hebben we productfoto’s mogen maken voor Dine Living uit Edinburgh. Dine Living importeert uitshuifbare eettafels vanuit de USA. De tafels kunnen tot een langte van 6,5 meter uitgebouwd worden met behulp van inleg panelen. Zo kun je uitgebreid dineren als je veel gasten hebt (tot 30), hetgeen voor komt bij sommige traditioneel Christelijke families.

De foto’s zijn genomen in de studio in Glasgow waar een rondwand van 8 x 8 meter ruim plaats biedt voor deze tafels en het geheel goed uit te lichten is. Dit jaar hebben de foto’s genomen met de nieuwe Canon TS-E 50mm f/2.8L op de 5DS, een juweeltje van een lens en het verschil met de oude 45mm die we ingeruild hebben is enorm. In tegenstelling tot de oude Tilt en Shift lenzen kun je nu het scherptevlak verleggen onafhankelijk van de perspectief correctie en krijg je de tafel van voor tot achter scherp in één opname bij f16. Zelfs bij dat diafragma is de schepte nog steeds fenominaal en is er van diffractie nauwelijks sprake, mooi speelgoed dus!

Bij de serie die we dit jaar fotografeerden zitten ook een aantal ontwerpen die iets minder traditioneel vormgegeven zijn:

INTERIEURFOTOGRAFIE

Het meeste werk dat we tegenwoordig doen is interieurfotografie van kantoor omgevingen. Inmiddels zijn er ook een paar klanten bijgekomen en dat maakt het net even wat gevarieerder. Het grappige is dat bedrijven ‘south of the border’ die hier boven geen contacten hebben (ik ook nauwelijks) google gebruiken om op zoek te gaan naar een interieurfotograaf en dan staat de Schotse site keurig netjes in de top 3 in zowel Edinburgh als Glasgow.

Ook hebben we dit jaar weer een time-lapse gemaakt met de GH-4. In dit filmpje hebben we dat gecombineerd met de interieurfoto’s. Het filmje van 1:48 minuut is samengesteld uit iets van 83.000 raw opnames. De meeste daarvan worden natuurlijk niet gebruikt om dat er niets interessants gebeurt of het ‘s nachts was. Het is ongebruikelijk om een time-lapse in raw op te nemen want het kost wat data en processing power, maar voordeel is dat je achteraf kan corrigeren op verticaal perspectief en kunt croppen terwijl je nog steeds voldoende resolutie overhoudt voor een online HD filmpje. Kost wat, moar dan heb ie ook wat!

EVENEMENTEN FOTOGRAFIE

Ook is het altijd weer leuk om onder de meest beroerde licht en/of weers omstandigheden met sfeervol beeld terug te komen. Dat soort klussen houdt je scherp. Van een knalfeest in Heino tot netwerk bijeenkomsten in Londen, en een hardlop wedstrijd in de stromende regen op Dumyat.

En natuurlijk niet te vergeten de Stirling Marathon en de mars voor onafhankelijkheid. Dat is wel interessant om eens mee te maken.

PORTRETFOTOGRAFIE

Ook hadden we weer de eervolle taak om portretten te maken van Sallanders, Zwollenaren, Brabanders, Drenthen, Tukkers, Schotten en Engelsen. Hier een willekeurige greep:

De meeste foto’s zijn gemaakt als zakelijke profielfoto voor websites en social media zoals LinkedIn.

Ook hebben we een serie foto’s gemaakt voor de team pagina van de Schotse interieurbouwer Amos Beech. De foto van de interior designer hieronder is ontstaan door middel van trial and vooral veel error. Uiteindelijk komt dan alles samen in één shot, straight out of camera, zoals het hoort:

Ook mochten we gezellig aan de wandel langs de Zwolse stadgracht met de Droomvrouwen van de Droom van Zwolle. De laagstaande zon en de herfstkleuren deden de rest.

Daar hebben we ook dit portret gemaakt van Bernadet Haveman die gestart is met een ontwikkeltraject voor jongeren tusen de 15 – 25 jaar. U leest er meer over op de website van de Droom van Zwolle.

Bijzonder is dat we dit jaar geen bruidsreportages hebben gedaan, blijkbaar zitten we voor de meeste jonge paren gevoelsmatig toch wat te ver weg, maar de eerste bruidsreportages staan in 2019 al weer gepland!

Wat we formeel niet meer doen is familie shoots, maar je weet hoe dat gaat, dus zowaar hebben we er twee gedaan, waaronder dit Schotse gezin:

BEDRIJFSFOTOGRAFIE

Eigenlijk is alles wat we doen zo’n beetje bedrijfsfotografie, het is maar net welk label je er aan hangt. De foto’s hier onder van zorg robot 'Karel Pepper’ zou je ook in de categorie redactionele fotografie kunnen plaatsen. Ze komen bij een artikel in een technisch vakblad over het digitale platform CareConnect bij ZorgAccent in Hellendoorn.

VASTGOED FOTOGRAFIE

Vastgoed fotografie doen we steeds meer, dus deze willen wij u niet onthouden:

Op pad gestuurd om beeldmateriaal te maken voor een grote tender, tref je een lelijke stijger aan. Afijn, daar het pand redelijk symmetrisch is, dacht ik dat daar wel een mauw aan te passen zou zijn en dat was ook zo. Een paar uurtjes later was de stijger weg en … de tender verloren.

Voor een andere interne klant fotografeerden we dit mooie huis in Stirling:

Want de kogel is door de kerk, ons huis staat te koop. Op zich geen verassing natuurlijk, maar de communicatie machine van RTV Oost bereikt toch aanzienlijk meer mensen dan ik.

Heinoër Ties van de Heide, kwam gezellig even bij ons zijn licht opsteken en maakte deze reportage:

Het was bijzonder leuk om eens een andere vakidioot met veel energie aan het werk te zien en natuurlijk hebben we er ‘s avonds naar goed Sallands gebruik nog even eentje gedronken op de goede afloop.

Wordt vervolgd!

Allemaal bedankt voor het afgelopen jaar en tot ziens in Heino!

See this gallery in the original post